Merre is csörgedez a tejfolyam? Mert hogy még csak — az elnök is így mondja — „csörgedez”, a hozamokon javítani kell.
Persze, hogy Püspökszilágyban csurog, az új tejházban, az istállókban, ahol gépi fejés útján, tiszta üveg-, fémcső- utakon jut a friss tej a 2000 literes tejhűtőbe. (Félmillió forintjába került a gazdaságnak a rozsdamentes tejhűtő). Innét kísérjük a tej útját dr. Tolnai Balázzsal, a tsz állatorvosával.
- A forrás, az alapoknál kezdődik. Az alap: az új Holstein-Friz - magyartarka kereszteződésű kis borjak. Száz kis borjúra vigyáz az orvos.
Ma még 2800—2900 liter a szövetkezetben a tejhozam. Alacsony.
Ezt szeretnénk a közeljövőben 3500 literes átlagra emelni. Ezért is a Holstein-Friz-zel való kereszteződés. 1980-ig várjuk ezt az eredményt elérni, utána egy fokkal magasabbra tesszük majd a mércét.
Alacsony a mostani tejhozam, de ez az elmúlt évekhez képest már emelkedő tendenciát mutat. Két évvel ezelőtt 2900 literről 2200-ra esett vissza az átlag. Pedig tudni kell, csak 3 és fél 4 ezer literes szintnél kezdődik a jövedelmezőség, a gazdaságos termelés.
Eredmény, hogy a régi szintre visszatornázta magát a termelés. Ez az állatorvos munkáját dicséri: az elhullás minimális: 3%. Jóval az országos átlag alatt van.

Post a Comment

Újabb Régebbi