Az épülő borjúnevelő istálló
A termelékenység növelése érdekében szövetkezetünk jelentős beruházásokat valósít meg. Ezek közül a létesítmények közül borjúellető istálló már elkészült, műszakilag is átadták. Ebben a hónapban kerül sor a beüzemelésre. Jól halad a borjúnevelő építése is, minden valószínűség szerint ezek a munkálatok is befejeződnek még májusban, s júniusban át lehet adni.
Az ISV-program, ami nagyberuházás, májusi indulású. A tervek szerint batériás malacnevelőt és sertés- fiaztatót fogunk építeni. Ezek a létesítmények 1978—1979-ben készülnek el, Kisnémediben. Az építési költség körülbelül hat millió forint lesz. A beruházás eredményeként 2500 malacot tudunk majd kibocsátani évenként.

Ebben az évben megszüntetjük Püspökszilágyon a malacneveidét. Erre azért is szükség van, mert az előírás szerint nem lehet egy telep¬helyen két fajta állatot is tartani.
Püspökszilágyon a sertéstenyésztés mellett szarvasmarha tenyésztéssel is foglalkozunk.
A szárító berendezés, a beruházások átcsoportosítása miatt, valószínűleg csak 1979-ben készülhet el, mivel ebben az évben a bank nem ad rá hitelt. A silótereket, ugyancsak a hitelek befagyasztása miatt későbbi időben tudjuk majd megcsinálni. A gép-beruházások folyamatosak, ám itt is érezteti hatását az átcsoportosítás.

Post a Comment

Újabb Régebbi